Parohia Călărași II - Ciornohal, protopopiatul Iași I, Arhiepiscopia Iașilor

Evenimente Martie 15, 2017

Miercuri, 15 martie 2017, în bisericuța cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Călărași II (sat Ciornohal, comuna Călărași, județul Botoșani), locaș de cult zidit la mijlocul secolului al XIX-lea, a avut loc desfășurarea Conferinței „Nașterea de prunci în lumina teologiei Sfinților Părinți și a legislației europene-o abordare juridico-teologică”.

Conferința a fost precedată de Ceasurile Împărătești, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Grigorie Dialogul, Miercuri, 15 martie 2017, în bisericuța cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a Parohiei Călărași II (sat Ciornohal, comuna Călărași, județul Botoșani), locaș de cult zidit la mijlocul secolului al XIX-lea, a avut loc desfășurarea Conferinței „Nașterea de prunci în lumina teologiei Sfinților Părinți și a legislației europene-o abordare juridico-teologică”.și slujba Sfântului Maslu. Din soborul de preoți prezent la rugăciune au făcut parte pr. Anton Frunză (fost protoiereu al orașului Iași), pr. dr. Dumitru Tincu (Parohia „Sfântul M. Mc. Gheorghe”-Hârlau), pr. Ioan Păduraru (Parohia Călărași I) și pr. drd. paroh Vasile-Lucian Goldan. Dorința de rugăciune a credincioșilor a fost exprimată într-un mod concret, astfel, cu toate că slujba s-a desfășurat într-o zi de lucru, biserica s-a dovenit a fi neîncăpătoare pentru cele aproximativ 150 de persoane prezente cu evlavie la rugăciune. Lor li s-au alăturat elevi ai Școlii Generale din Comuna Călărași, cadre didactice și oficialități ale administrației locale, alături de d-na primar Elena Vrajotis. Răspunsurile la strană au fost date de Andrei Lefter, Daniel Tincu, Justinian Tincu, Marius Siminiceanu și Daniel Costea.

Toți cei prezenți la rugăciune au primit câte o sticluță cu mir sfințit, o cruciuliță și o gustare caldă, toate pregătite de către Consiliul și Comitetul parohial, alături de părintele paroh.

După predica părintelui Anton Frunză, care în puține cuvinte, dar pline de înțelepciune a explicat pe înțelesul tuturor valoarea și însemnătatea postului și a rugăciunii, a urmat desfășurarea sesiunii de comunicări. Cei prezenți au putut urmări o dezbatere interdisciplinară ce a angrenat numeroase păreri și opinii ale doctoranzilor facultăților de Teologie Orodoxă, Istorie, Drept și Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sesiunea a fost deschisă de pr. dr. Dumitru Tincu cel care a subliniat actualitatea învățăturii Sfinților Părinți cu privire la însemnătatea familiei pentru viața fiecărei persoane, aducând în discuție  și problematica păcatului uciderii vieții nenăscute. Acesta a fost urmat de doctoranda Facultății de Drept, Ana-Maria Goldan. Dumneaei ne-a prezentat, într-o manieră sistematică, o evaluare juridică a drepturilor și a obligațiilor parinților față de copii, precum și prevederile codurilor civil, respectiv penal cu privire la nașterea de prunci. Dezbaterea a căpătat valențe bioetice odată cu susținerea lucrării doctorandului Andrei-Ionuț Lefter, care a prezentat statutul embrionului uman din punct de vedere etic și teologic, drd. Daniel-Dumitru Tincu a expus opinia filosofică cu privire la constituirea și alcătuirea unei familii, apreciind totodată și înalta calitate a prezentărilor. Conferința a fost încheiată de lucrarea pr. drd. Vasile-Lucian Goldan, cel ce a evidențiat însemnătatea rolului familiei creștine în societate și a prezentat lucrarea „Aborior – din punct de vedere teologic, etic și juridic”.

Fiecare participant a primit câte un buchet de flori și o carte din partea organizatorilor, sesiunea de comunicări încheindu-se cu promisiunea că cei de față se vor reîntâlni în fiecare an pentru a oferi continuitate și calitate conferinței organizate la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.

La finalul conferinței, părintele paroh a mulțumit bunului Dumnezeu, invitaților și credincioșilor pentru ajutorul oferit și totodată pentru interesul deosebit manifestat de cei prezenți vis-a-vis de dezbaterile și prezentările sesiunii de comunicări.

Citește alte articole despre: Calarași